Instalarea unilaterală de către administraţia transnistreană a punctelor de control la Varniţa, pe parcursul nopţii spre 27 aprilie, este o provocare, a declarat directorul executiv al Asociaţiei „Promo-LEX”, Ion Manole. În opinia sa, administraţia de la Tiraspol profită de situaţia politică dificilă din Republica Moldova şi testează reacţia autorităţilor constituţionale de la Chişinău.
Potrivit lui, Ion Manole, toate încercările autorităţilor constituţionale de la Chişinău de a rezolva conflictul transnistrean sunt fără rezultat, iar situaţia se agravează la toate capitolele. Expertul a specificat că în anul 1992 între Rusia şi Moldova a fost semnat un acord privind libera circulaţie, iar prin acţiunile unilaterale de instalare a punctelor de control se vede cum îşi respectă Rusia angajamentele internaţionale. Mai grav este că acordul semnat atunci nici nu interesează Federaţia Rusă, spune Ion Manole.
„Mişcările întreprinse de administraţia de la Tiraspol nu sunt fără a ascunde anumite acţiuni şi scopuri. Separatiştii vor să vadă cum se va comporta conducerea de la Chişinău în cazuri de provocări, diverse scenarii. În această situaţie nu putem şti ce acţiuni urmează să fie întreprinse în soluţionarea conflictului transnistrean, care durează de mai bine de 20 de ani”, a spus expertul pentru IPN.
Ion Manole a subliniat că tentativa de a instala abuziv puncte de control în Zona de Securitate nu este o noutate. Conducerea separatistă de la Tiraspol a mai instalat în anul 2004 un punct de control în satul Varniţa, dar care a fost scos la scurt timp după ce localnicii au blocat mai multe drumuri cu plăci din beton.
Noaptea trecută, 27 aprilie, administraţia de la Tiraspol a decis instalarea unor noi posturi de control lângă satul Varniţa. Argumentele aduse sunt că astfel s-ar încerca stoparea contrabandei.