Patrulele şcolare din perioada comunistă revin în actualitate după mai bine de două decenii. Elevi cu palete în mână, la trecerile de pietoni, oprind maşinile pentru ca şcolarii să traverseze în siguranţă, aceasta este reţeta care, speră iniţiatorii, va reduce numărul de accidente din zona unităţilor de învăţământ. Prima patrulă şcolară aparţine Şcolii Gimnaziale Bosanci şi a debutat în trafic ieri dimineaţă.
Traversare cu risc ridicat pentru elevii pietoni
La ora 10.00, elevii, de la cei mai mici, de clasa I, şi până la cei de clasa a VIII-a, au fost adunaţi în curtea şcolii din Bosanci. Unul dintre iniţiatorii acţiunii, Constantin Alecsa, administratorul Şcolii de şoferi Auto Sette Suceava, şi poliţiştii, le-au vorbit elevilor despre reguli de circulaţie şi cum se pot feri de accidente. Imediat, cei şase membri ai patrulei şcolare, trei băieţi şi trei fete, din clasele V-VII, au ieşit în trafic. Şcoala din Bosanci nu a fost aleasă întâmplător pentru debutul patrulelor şcolare. Unitatea de învăţământ se află în apropiere de DJ 208 A, un drum foarte circulat.
Directorul şcolii, Constantin Grosu, a declarat: „Am înfiinţat o patrulă care o să ne fie, cu siguranţă, de ajutor, pentru că în zona şcolii circulaţia este extrem de fluentă, sunt multe maşini de tonaj greu, iar unitatea de învăţământ este amplasată lângă o curbă periculoasă şi fără vizibilitate”.
Cum acţionează o patrulă şcolară
Într-adevăr, zona amenajată pentru traversare de lângă şcoală, prevăzută cu două indicatoare de trecere pentru pietoni, dar nu şi marcată, este la câţiva metri de o curbă strânsă, spre Udeşti.
Ghidaţi de poliţişti, cu palete cu „STOP” şi „verde” pentru şofei, doi membri ai patrulei au oprit circulaţia, iar un al treilea, conform regulamentului, a traversat împreună cu grupul.
Constantin Alecsa a explicat unde are dreptul să