Centrul de greutate al expoziției „Spațiu fără timp”, deschisă vineri la Galeria Galateca din Bucureşti, cade pe Catedrala Mântuirii Neamului, o propunere izvorâtă din nevoia de a da o replică la ceea ce se construiește acum, “un proiect kitsch, ale cărui performanțe sunt doar mărimea și numărul de turle”. Arhitectul Radu Teacă a prezentat un proiect alternativ. Deși acesta respectă în termeni generali tema dată de Patriarhie privind funcțiunile, suprafețele, înălțimea sau situl, ținând cont de gabaritul și complexitatea edificiului arhitectul Teacă propune o schimbare în abordare. „O schimbare ce pornește de la nevoia de experiment în arhitectura religioasă, mai ales în cea ortodoxă. Însă nu un experiment de dragul exercițiului, ci unul profund documentat și inspirat din tradiție ortodoxă, semiotică și istorie”, adaugă arhitectul.
Fraza de încheiere al unuia dintre textele care prefațează albumul, text semnat Costin Popescu, definește centrul de greutate al acestui eveniment: „Putem îndrăzni, de aceea, să sperăm la o revenire la ineditul arhitectural al primelor edificii de cult creștine? Am recunoaste în ele invitația de a gândi personal, și izbăvitor, divinitatea și relatia cu ea. Radu Teacă a facut un pas.”
Vernisajul a atras prezența a numeroase personalități din lumea culturală și arhitecturală, care au răspuns la invitația arhitectului Radu Teacă, cunoscut și apreciat ca fiind unul dintre cei mai valoroși arhitecți români. Astfel, printre vorbitori s-au numărat Petru Lucaci (Președintele UAPR), arh. Sorin Vasilescu (profesor la catedra de Istorie a Arhitecturii Moderne din cadrul UAUIM) și Costin Popescu (profesor în cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării). De asemenea, au participat pictorii Vladimir Șetran, Horia Paștina și Mihai Sârbulescu, bizantologul Petre Guran, etnologul Costin Nicolescu, artistul Grigore Leșe sau arhit