yupi.mdCreierul nu pare cel mai evident loc unde ar trebui căutate soluţii de tratament împotriva obezităţii, însă conform unui grup de oameni de ştiinţă, implantarea unui dispozitiv care să stimuleze o anumită regiune cerebrală poate stopa tendinţa de a mânca prea mult, informează LiveScience.com.
Noul studiu, bazat pe experimente desfăşurate pe cobai obezi, a ajuns la concluzia că procedeul de denumit DBS (deep brain stimulation - stimulare profundă a creierului) care implică implantarea unui dispozitiv care transmite impulsuri electrice precise în creier, reduce tendinţa de a mânca prea mult.
"Odată replicat în experimente pe voluntari umani, procedeul DBS s-ar putea dovedi rapid tratamentul de care au nevoie oamenii care suferă de obezitate", crede coordonatorul acestui studiu, Casey Halpern, neurochirurg la Şcoala de Medicină Perelman a Universităţii din Pennsylvania.
"La început ideea de a folosi implanturi pe creier pentru a lupta împotriva obezităţii părea destul de deplasată", susţine şi Tracy Bale, profesor asociat la aceeaşi universitate. "Am avut o lungă discuţie pe acest subiect şi-mi aduc aminte că am obiectat întrebând cine Dumnezeu se va opera pe creier ca să scape de obezitate?", a povestit ea pentru LiveScience.
Cercetătorii au ţintit însă o parte a creierului denumită nucleus accumbens, o mică structură din centrul cerebral legat de recompensă despre care deja se ştie că joacă un rol important în comportamentele adictive.
"Lucrurile care îi împing pe oameni să mănânce prea mult ţin de sistemul de recompensă", explică Bale. "Astfel, spre exemplu, dacă cineva este foarte stresat, sau dacă a avut o zi mai proastă, ar putea să aleagă să se recompenseze prin mâncare".
În cadrul experimentelor şoarecii au primit acces nelimitat la o hrană săracă în calorii, pentru ca o dată pe zi , timp de o oră, să primească hran