În prima Zi a Cetății Medievale de la Alba Iulia, printre mulțimile de cavaleri, domnițe și luptători cu săbii, care au transformat Traseul de Nord al Cetății Alba Carolina într-o alee de burg medieval, au apărut câteva statui vivante, care au arătat publicului, pe viu, întâmplări de Ev Mediu. Metode „mult prea groaznice” de tortură, săruturi ucigașe, sporturi medievale, turnir medieval, acestea sunt doar câteva momente puse în scenă de tinerii actori, membri ai trupei Trimbulinzii din Sibiu.
În sceneta „Sărutul morții”, domnița Hortensia are puterea de a-i ucide pe cetățenii burgului cu un simplu sărut, însă aceștia reînvie, pentru a fi răpuși din nou, în scurt timp, de irezistibilii pupici ai frumoasei domnițe. Pe lângă această scenă, publicul a asistat la „Execuția unui Patrician”, „Ghilotina”, „Turnir Medieval”, „Fotbal Medieval”, „Istoria armelor” etc.
Pe lângă momentele de teatru, statuile vivante au „populat” Piața Toboșarului, așezându-se nemișcate în cele mai neașteptate locuri și poziții. Nu puțini au fost cei care s-au întrebat dacă sunt „adevărate” sau „vii” corpurile albe apărute inopinat pe zidurile Cetății, în jurul Toboșarului sau la terase. Alături de acestea, cavalerul, domnița Hortensia, trubadurul și două cățele sălbatice, au reînviat atmosfera epocii medievale, în Cetatea din Alba Iulia.
În paralel, publicul din Piața Toboșarului a asistat la un spectacol de dansuri medievale și demonstrații de lupte cu săbii, susținute de grupul Cavalerului Emil Hartmann și al scutierilor din Muhlbach. Cu îndemânare și energie, tinerii scutieri au arătat cum se petrecea un duel în urmă cu o jumătate de mileniu, dar și cât de grațioase erau domnițele în timp ce dansau menuet.
La eveniment au participat și primarul Mircea Hava, președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, parlamentari și oameni politici din Alba, care au primit sa