Invitat în rubrica „Interviu cu un cineast”, a emisiunii „Ca-n filme”, difuzata duminica, de la ora 16.20, la Digi24, actorul Adrian Titieni povesteşte despre începuturile sale în ale actoriei, recunoscând cu acest prilej că alta a fost, de fapt, prima sa alegere de carieră: aceea de economist.
Odată ajuns actor nu a regretat niciodată această alegere, chiar dacă recunoaşte că nu e deloc un drum uşor. Iar în ce-i priveşte pe tinerii care aleg acum această cale, Adrian Titieni crede că pentru ei totul este mult, mult mai greu decât pe vremea sa.
„Aceste momente sunt foarte dure cu ai noştri profesionişti, cu atât mai mult că şi dacă îşi găsesc ceva de lucru pe piaţă, sunt foarte prost plătiţi. Din păcate. Adică, şi o condiţie de invidiat, la teatrul Bulandra, imediat după licenţă sau după master, înseamnă un salariu de 7 milioane de lei şi obligativitatea de a parcurge, ştiu eu, de a răspunde cu solicitudine tuturor obligaţiilor care derivă din fişa postului: repetiţii, spectacole, etc etc.”
Întrebat în acelaşi interviu ce crede despre recentele succese ale filmelor româneşti la festivalurile internaţionale şi despre industria cinematografică românească, Titieni s-a aliniat numeroşilor artişti care nu cred că în România se poate vorbi despre aşa ceva. „ Nu, nu, nu. Nu cred că avem o industrie. Avem o finanţare pentru film, avem nişte tineri scenarişti regizori operatori actori revoltaţi, instruiţi, doritori, dar industrie nu avem. Noi producem film, n-avem unde să-l difuzăm sau... în străinătate. Sau da, avem să-l difuzăm, dacă e premiat şi legitimat de alte instanţe. Dar nu e închisă ecuaţia oricărui om care îşi propune să facă o afacere, cu ghilimele de rigoare din film. Nu avem o industrie.”
Şi totuşi, cu industrie sau fără industrie, în România există ceva în materie de film, în special în ultimii ani – o emulaţie spe