Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, a declarat sâmbătă, la Oradea, că au fost identificate mai multe ordine de ministru care au fost modificate "cu bună intenţie" pentru a permite mai uşor furtul din păduri.
''Noi, pe lângă acest Cod silvic, am identificat încă 10 hotărâri de guvern şi cel puţin 7-8 ordine de ministru la care lucrăm, pentru că regulamentul de exploatare a masei lemnoase va spune foarte clar cum se va face exploatarea şi tot restul şi vom intra în normalitate. Dar trebuie să modificăm ordine de ministru, pentru că au fost ordine care au fost modificate, şi îmi asum ce vă spun, pentru a permite mai uşor furtul'', a precizat Lucia Varga, la întâlnirea cu prefecţii din Transilvania, potrivit Agerpres.
Potrivit ministrului, o modificare a vizat scoaterea autorizaţiile de practică pentru personalul silvic, tocmai pentru ca să nu existe pedepse în cazul acestora. Ea a spus că autorizaţiile de practică vor fi reintroduse.
Un alt exemplu s-a referit la schimbarea regimului ciocanelor de marcat, acele instrumente de marcaj al arborilor ce vor fi doborâţi, care înainte erau supuse regulilor port-armă. Acestea erau preluate pe bază de proces verbal, se făcea marcarea arborilor şi apoi se predau şefului de ocol.
''Acum fiecare pădurar e cu ciocanul la purtător. Nu se poate aşa ceva! Avem cel puţin şapte-opt ordine de ministru în această situaţie'', a precizat Lucia Varga.
Ea a mai declarat că noul Cod silvic prevede foarte clar că se vor acorda compensaţii proprietarilor de păduri care deţin terenuri în parcuri naturale sau alte zone speciale, compensaţii alocate din Fondul de ameliorare şi din vânzarea certificatelor de emisii.
''Facem în perioada următoare hotărârea de guvern pe care o s-o dezbatem public şi încercăm să dăm aceste compensaţii'', a subliniat ministrul