Acţiunea din „Cavalleria Rusticana” se petrece chiar în ziua de Paşte, la sfârşitul anilor 1890
Sâmbătă, la Operă, sunteţi aşteptaţi la un spectacol în ton cu sărbătorile care se apropie, un spectacol care cuprinde două titluri. Este vorba despre „Cavalleria rusticana”, operă într-un singur act de Pietro Mascagni, şi „Paiaţe”, operă într-un act de Ruggiero Leoncavallo. Cei doi compozitori sunt exponenţi ai verismului - ultima epocă romantică italiană, iar cele două lucrări celebre figurează în repertoriul curent al teatrelor de gen, mereu jucate în această formulă. Acţiunea din „Cavalleria Rusticana” se petrece chiar în ziua de Paşte, la sfârşitul anilor 1890. Este principalul motiv pentru care a fost aleasă acum, pentru un spectacol înaintea acestei mari sărbători religioase. Opera lui Mascagni are o temă, o idee comună: drama- care a fost şi va rămâne un crâmpei din viaţa reală. Ce femeie îndură uşor chinul de a fi părăsită de bărbatul iubit, pentru o alta mai frumoasă, mai ademenitoare! Nici Santuzza din „Cavalleria Rusticana”, nu-l poate lăsa pe Turiddu, Lolei. Îl pierde însă pentru totdeauna, în braţele morţii.
În „Paiaţe”, Leoncavallo a dorit şi a reuşit să ofere spectatorilor o frântură din viaţa artiştilor care, dincolo de scenă, se confruntă cu dureri şi bucurii, aceleaşi cu ale publicului său.
„Cavalleria Rusticana” şi „Paiaţe”, două titluri într-un singur spectacol prilejuieşte întâlnirea melomanilor braşoveni cu invitaţi speciali ai Operei: dirijorul Giuseppe Carannante şi tenorul Alfredo Pascu de la Teatrul de Operetă „Ion Dacian “ – Bucureşti, alături de artiştii Operei Braşov: Ioana Mărgărit, Gabriela Hazarian, Sonia Hazarian, Valentin Marele, Ştefan Ignat (Opera Naţională - Bucureşti), Anda Pop, Adrian Mărcan, Liviu Iftene. Regia spectacolelor este semnată de Cristian Mihăilescu, iar coregrafia, de Nermina Damian. Preţul bil