Firmele Mango si Primark au admis faptul ca, in atelierele Rana Plaza, cladirea prabusita din Bangladesh unde au murit peste 350 de persoane, se produceau haine pentru magazinele lor.
In plus, porivit unor surse, in aceeasi locatie erau fabricate si haine pentru lanturile de magazine de haine Benetton si C&A, cat si pentru cele gasite in Carrefour si Wal-Mart, relateaza Le Figaro.
Aceasta drama readuce in prim plan problema grava a conditiilor de munca precare regasite in tarile cu un cost la mainii de munca ieftine, unde se produc majoritatea hainelor regasite in magazinele occidentale si nu numai.
De altfel, resturile de haine regasite printre daramaturile cladirii prabusite vor scoate la iveala si alte nume de firme care au ignorat conditiile de minima siguranta, profitand la maximum de posibilitatea de a-si produce hainele la costuri incredibil de scazute. In Bangladesh, salariul unui muncitor intr-o astfel de fabrica este de doar 30 de euro pe luna.
Oficialii Mango au recunoscut ca aveau o comanda pentru 25.000 de articole de imbracaminte, in timp ce firma britanica Primark a spus ca avea contract cu New Wave Bottoms, ce isi avea sediul la al doilea etaj al cladirii prabusite.
Asociatia Clean Clothes Campaign sustine ca listele clientilor New Wave Bottoms si Phantom-Tac, o alta firma cu sediul in acea cladire, include C&A si Wal Mart.
Pe de alta parte, Federatia muncitorilor din industria textila din Bangladesh a acuzat si Tex, marca de haine a grupului Carrefour. Distribuitorul francez a precizat, insa, ca nicio firma regasita in acel imobil nu era furnizor pentru companie.
Bangladesh este al doilea exportator mondial de textile, dupa China. In acest sector, evaluat la 16 miliarde de euro, lucreaza 3,6 milioane de persoane. Prabusirea cladirii Rana Plaza este doar ultimul incide