„Atenţie! Nu umplem farfuria cu vârf pentru că nu ptem mânca atât”, “Punem numai ce ne place”. Acestea sunt indicaţiile primite de copiii care participă la atelierul de bune maniere.
Trebuie să ştii cum să te comporţi în societate indiferent de vârstă şi indiferent dacă eşti fată sau băiat. Câțiva copii clujeni, dornici să afle cât mai multe despre regulile de politețe, au venit pregătiţi să afle tot ce se poate la atelierul de bune maniere. Aici au învățat tot ce ține de comportamentul elegant la masă, dar şi cum trebuie să se comporte în societate.
Pentru că tacâmurile nu sunt foarte prietenoase cu cei mici, la atelierul de bune maniere aceștia află cum să le folosească în mod corespunzător.
Şi explicaţiile nu contenesc să vină.
Maria, una dintre fetiţele care participă la atelier spune că a învăţat deja cum să mănânce frumos şi cum să se comporte la masă.
“Când intrăm într-o sală, la o petrecere, primul lucru trebuie să salutăm şi după trebuie să zâmbim”, se aude vocea care le explică cum să se comporte în societate.
Cei mici au fost cuceriţi de ceea ce au învăţat, dar cel mai mult sunt atraşi de bufetul suedez.
“Regula nr 1. Nu ne umplem farfuria cu vârf, pentru că nu putem mânca atât. Întotdeauna punem ce ne place şi cât mai puţin din fiecare”, spune profesoara de bune maniere.
“Mie cel mai mult mi-a plăcut bufetul suedez, pentru că sunt din Suedia şi ştiu despre el. Ştiu că e foarte multă mâncare pe o masă şi poţi să iei ce vrei”, spune un învăţăcel.
Părinţii care şi-au adus copiii la acest atelier spun că investiţia de 500 de lei nu e mare dacă îşi doreşti ceva pentru copil.
“Eu l-a adus aici în speranţa că va învăţa mai multe decât aş putea eu să îl învăţ. Într-un mediu organizat, recepţionează mult mai uşor”, spune un părinte.
“Cursul acesta al bunelor maniere înseamnă pentru copii un mare plus,