După ani în care nenumărate femei au trecut prin chinuri groaznice şi s-au întrebat „De ce eu?”, „N-o fi fost domnu’ doctor mulţumit, de nu vine din camera de gardă?”, sau „Ce mă fac, de unde iau să dau, să se uite cineva la mine?”, femeile ar trebui să ştie că în Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina nu se va mai naşte cu moaşa, ci doar cu medicul. Ar trebui să ştie că managerul a aflat de-abia acum „practicile”, deşi fişa postului le obligă pe asistente să asiste naşterea, că e „inadmisibil” ce se întâmplă, că avem gărzi pe două secţii şi nu există nicio motivaţie ca asistentele de la sala de naşteri să ţină locul doctorilor.
Totul a pornit, spune şeful SJU, de la un caz al unei viitoare mămici din Pleşoiu. Care, aflată în travaliu, a fost dusă la sală, văzută de medic, dar de născut a născut cu asistentele. Copilului i s-a rupt clavicula, dar, deh, sunt lucruri normale, ginecologii ştiu asta, se întâmplă oricui şi se rezolvă în câteva zile. Medicul incriminat spune că, din contră, a asistat la naştere, mai mult, însoţit de încă un medic. Foaia de observaţie susţine poziţia medicului, cazul este încă în derulare la comisia de disciplină, deşi nu prea se găseşte obiectul, etcetera, etcetera.
Adevărul, în acest caz discutat în ultimele zile în diverse medii, trebuie să fie undeva la mijloc. Ce loc ocupă, în schimb, pacienta şi pruncul pe cale să se nască în preocupările celor care decid la nivel de secţii sau spital rămâne în continuare de dovedit. Cineva ar trebui să se întrebe de ce femeile iau calea Craiovei sau Bucureştiului, tot aşteptând să găsească acasă servicii medicale ireproşabile şi, mai ales, să găsească medici şi asistente care le tratează cu respect. Cineva ar trebui să dea o şansă micuţilor cu probleme care vin pe lume la Slatina, într-o secţie de neonatologie cu încă multe lipsuri.
După o experienţă cu gust amar, şi