Un dispozitiv electronic implantabil a fost creat în Marea Britanie pentru a ajuta persoanele obeze să resimtă senzaţia de saţietate.
Acest senzor, o veritabilă “bijuterie” tehnologică, ar putea schimba viaţa persoanelor obeze. Doi cercetători de la Imperial College din Londra au creat un nou dispozitiv, denumit “i2MOVE”, care este capabil să analizeze mesajele emise de stomac pe parcursul zilei şi să le convertească în semnale electrice pentru a întări senzaţia de saţietate la nivelul creierului, informează lefigaro.fr.
Unul dintre aceşti cercetători, profesorul Chris Taumazou, este un expert în noile tehnologii şi este cunoscut pentru faptul că a creat primul implant cochlear pentru a restabili auzul, dar şi un pancreas artificial pentru diabeticii de tipul 1. Graţie acestor reuşite, European Research Council a investit 7 milioane de euro în noul proiect al profesorului Chris Taumazou.
Deşi cercetătorii britanici au preferat să rămână foarte discreţi în ceea ce priveşte natura dispozitivului, ei au precizat că este vorba de un implant “inteligent” care poate să înregistreze şi să analizeze semnalele chimice şi electrice provenind de la stomac la nivelul nervului vag. Acesta din urmă face legătura între sistemul digestiv şi creier. El controlează în mod inconştient eliberarea de hormoni digestivi, contracţiile peretelui intestinal şi senzaţia de saţietate.
“Obiectivul nostru a constat în a fixa pe nervul vag o serie de electrozi legaţi la un senzor pentru a înregistra semnalele emise. Procedura se face la nivelul abdomenului prin coelioscopie, o metodă chirurgicală puţin invazivă. Atunci când pacientul se hrăneşte, dispozitivul va recunoaşte semnalele specifice şi va provoca o stimulare a nervului vag pentru a întări senzaţia de saţietate şi să limiteze astfel cantitatea de alimente îngurgitate”, au explicat creatorii dispozitivului.