"Ce facem, pentru că Omul acesta face multe minuni? Dacă-L lăsăm aşa toţi vor crede în El…" (Ioan 11, 47-48). Aceasta îşi spuneau arhiereii, fariseii şi cărturarii în momentul intrării lui Iisus în Ierusalim, ei fiind deja bântuiţi de păcatul uciderii Mântuitorului.
Duminica Floriilor marchează momentul intrării triumfale a Domnului în Ierusalim, înainte de Patimile şi Învierea Sa. În tradiţia populară, Duminica Floriilor semnifică reînvierea naturii. De Florii îşi sărbătoresc ziua onomastică toţi cei cu nume de flori şi este dezlegare la peşte.
Îşi aşterneau hainele pe cale
Conform profeţiilor din Vechiul Testament, Iisus şi-a pregătit singur intrarea, pentru a fi recunoscut, după Lege, că este Mesia, Mântuitorul lumii. Locuitorii Ierusalimului au ieşit înaintea Domnului cu mare evlavie. Oamenii l-au întâmpinat cu ramuri de finic şi de măslin. Evenimentul este consemnat în Evanghelia Sf. Apostol Marcu (capitolul 11, versetele 1-9):
"Şi când s-au apropiat de Ierusalim (...) a trimis pe doi din ucenicii Săi şi le-a zis: Mergeţi în satul care este înaintea voastră şi intrând în el, îndată veţi afla un mânz legat, pe care n-a stat până acum nici un om. Dezlegaţi-l şi aduceţi-l(...). Şi au adus mânzul la Iisus şi şi-au pus hainele pe el şi Iisus a şezut pe el, şi mulţi îşi aşterneau hainele pe cale, iar alţii aşterneau ramuri pe care le tăiau de prin grădini. Iar cei ce mergeau înainte şi cei ce veneau pe urmă strigau, zicând: Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine întru numele Domnului!".
Denumirea populară
În vechime, Duminica Floriilor semnifica începutul săptămânii numite pe atunci a Paştilor. Mai era numită Duminica aspiranţilor sau a candidaţilor la botez, pentru că în această zi, catehumenii (cei care urmau să se boteze) mergeau cu mare solemnitate la episcop spre a-i cere să fie admişi la botez, iar acesta le d