România nu duce lipsă de talente. O dovedesc tinerii noştri la fiecare Campionat Naţional de Robotică, acolo unde sunt prezentate cele mai bune invenţii din diferite domenii. În acest weekend, la Târgovişte, 70 de inventatori din toată ţara au arătat de ce sunt în stare.
Doi tineri din Piteşti, Ionuţ Moldovanu şi Ionuţ Drăguţ, se laudă că au bătut deja palma cu un investitor care va pune în aplicare, în viaţa de zi cu zi, un dispozitiv cu senzori, care îi ajută pe nevăzători să evite din timp obstacolele. Acest dispozitiv se poate ataşa la o şapcă sau la o pălărie şi va costa cel mult 300 de lei. “Dacă obiectul e mai aproape, acest burete apasă mai tare, dacă e mai îndepărtat apasă mai încet. Invenţia o să fie finanţătă şi o să avem un produs. Suntem în discuţii”, ne-a spus Ionuţ Moldovanu.
Tot la Târgovişte a fost “lansat” vehiculul care merge pe orice suprafaţă şi în orice condiţii meteo. Este vorba de un Hovercraft. “Ideea mi-a venit de la problemele care apar în fiecare iarnă, cu oamenii care stau în zone afectate de vreme, unde nu pot ajunge medici şi unde aprovizionarea cu alimente este aproape imposibilă. M-am gândit că dacă eu am reuşit să fac treaba asta, în câteva luni, cu nişte resurse minime, Guvernul ar putea să facă ceva de genul ăsta, care chiar să ajute oamenii”, a spus Cătălin Stoenescu, din Târgovişte.
Aflat la cea de-a VII-a ediţie, concursul a avut participanţi din judeţele Dâmboviţa, Buzău, Iaşi, Suceava, Botoşani, Hunedoara, Argeş, Mehedinţi, Bacău şi Bucureşti. “Programarea pe microcontrolăre a prins foarte bine în România. Din păcate, din cauza resurselor materiale nu putem să mergem acolo unde am dori noi, dar prin paşi mici, dar siguri, reuşim să realizăm proiecte mai mult decât interesante, mai mult decât utile”, a declarat Ion Ghiţeanu, profesor de robotică la Palatul Copiilor Târgovişte.