Peste un milion de piese LEGO minuscule au fost îmbinate cu măiestrie de către pasionaţi pentru a forma un oraş, dar şi maşinăriile întâlnite doar în filme SF. Piesele de rezistenţă ale expoziţiei LEGO de la Bistriţa au fost însă o dubiţă din anul 1980 şi un vapor din 1985.
Mii de copii au trecut weekend-ul acesta pragul primei expoziţii a fanilor LEGO din Bistriţa. Expoziţia pusă la cale de Asociaţia Brickenburg s-a desfăşurat în două încăperi ale Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud şi a reunit peste un milion de piese LEGO.
În prima încăpere a fost amenajat, pe o suprafaţă de 3-4 metri pătraţi, un orăşel cu mijloc de transport, clădire de birouri, şantier, un centru istoric cu un festival medieval, restaurante şi chiar un pod sau un parc de distracţii. Cei mai entuziasmaţi dintre cei mai mici vizitatori au dorit să sară peste procedeele complicate de îmbinare şi să cumpere cu totul construcţiile.
Printre piesele de rezistenţă s-au numărat o dubiţă din 1980 şi un vapor din 1985, peste care timpul parcă nu ar fi trecut.
A doua încăpere a fost şi mai spectaculoasă, reunind maşinării desprinse parcă din filme precum „Războiul Stelelor”. Potrivit organizatorilor sistemele electrice prezentate funcţionează precum cele din realitate, deşi aduc mai degrabă cu nişte jucării.
Tot în a doua încăpere a fost amenajat un atelier pentru cei mici unde au putut să-şi exerseze abilităţile de „constructori” cu piesele puse la dispoziţie de către organizatori.
Instalarea orăşelului şi a maşinăriilor a durat doar câteva ore, în condiţiile în care colecţiile existau deja şi nu au necesitat îmbinarea piesă cu piesă. În condiţiile în care trebuia făcut tot de la zero, asamblarea orăşelului dura cu siguranţă cel puţin câteva zile, asta dacă se ocupau de acest proces pasionaţi mai experimentaţi. Adunarea acestor co