Apartamentele noi se ieftinesc intr-o mai mare masura decat cele vechi, ba acestea din urma se mai si scumpesc. De ce? Ce sta in spatele unui asemenea paradox, constatat in ultimul timp pe piata imobiliara? Este o tendinta care va continua? Afla raspunsurile dintr-o analiza DailyBusiness.ro.
Trendul crescator al pretului in cazul apartamentelor vechi este incurajat de mai multi factori. Motorul principal a fost programul Prima Casa, care a sustinut piata acestor locuinte. Dar mai sunt si alte cauze, spun specialistii din piata.
Nimeni nu vrea atmosfera de santier
“Daca luam in calcul parametrii uzuali pe care ii vizeaza un client, fara a face un calcul din punct de vedere investitional, apartamentele vechi pot face mai mult sens la achizitie decat cele noi. Sunt situate in zone rezidentiale, in oras, te poti muta imediat, esti aproape de mijloacele de transport in comun, de magazine, scoli, etc”, a declarat Mihai Dumitrescu, managing partner Real Estate Division in cadrul companiei de consultanta imobiliara Crosspoint.
Acesta subliniaza si avantajul zonelor, care, in cazul apartamentelor vechi, sunt deja conturate. Cumparatorii sunt astfel protejati de disconfortul creat de activitatile de santier, care in cazul apartamentelor noi a devenit deja o normalitate. Cat despre suprafetele acestora, relativ mici, acestea atrag de la sine un pret mic si un cost de intretinere pe masura, cost care in cazul apartamentelor noi este de multe ori deal breaker.
“Asadar, cu tot ce am enumerat mai sus, justific mentinerea si cresterea preturilor apartamentelor vechi, care din 2013 vor urma insa un trend descrescator. Deja din luna ianuarie oferta apartamentelor vechi s-a dublat fata de luna decembrie si se asteapta scaderea preturilor”, mentioneaza Dumitrescu.
Aceasta crestere a ofertei a fost determinata de