Un centru regional în care este testat materialul tubular pentru foraj, extracţie, dar şi pentru conductele tehnologice şi de transport din industria petrolieră a fost realizat la Universitatea Petrol-Gaze din Ploieşti, cu o contribuţie de 22 de milioane de lei din partea Uniunii Europene şi 2,8 milioane de lei din partea Guvernului român.
Directorul general administrativ al Universităţii, Marius Petrescu, responsabil logistică în cadrul proiectului, a declarat pentru AGERPRES, că în prezent mare parte dintre producătorii europeni realizează astfel de teste în Germania, unde există un centru asemănător, dar cu maşini ce dezvoltă o putere mai mică decât cele de la Ploieşti. Directorul proiectului, prof. univ. dr. ing, Vlad Ulmanu, a precizat că mai mulţi actori de pe piaţa petrolieră, printre care Petrom, OMW şi Chevron, s-au interesat de acest laborator, declarându-se impresionaţi de posibilităţile pe care le oferă.
"Noi facem testele. Noi le oferim rezultatul testelor care le confirmă calitatea materialelor pe care le fabrică sau pe care le folosesc, fără de care ele nu pot funcţiona. Unii nu pot furniza echipamente, nu pot furniza produsele respective, alţii nu le pot utiliza, dacă nu au această certificare. De pildă, mare parte din Europa se îndreaptă către Germania, unde există un centru asemănător, dar cu maşini ce dezvoltă puteri sub a noastră, iar acum sunt în faza de proiectare a unui alt laborator care să ajungă la capacitatea noastră", a spus Marius Petrescu.
Pe de altă parte, el a precizat că până în prezent au fost încheiate doar două contracte, lucru explicabil atât prin timpul scurt de la care a fost pus în funcţiune laboratorul, cât şi prin faptul că firmele nu au bani.
"Au fost două contracte derulate până acum care au utilizat această bază materială, valoarea lor este relativ mică,