de Andra MARINESCU
andramarinescu@tribuna.ro
28 aprilie 2013 23:12
1 vizualizare
A-A+
Începând cu anul şcolar viitor, se vor susţine evaluări de tipul celei naţionale din doi în doi ani, respectiv în clasele a II–a, a IV–a, a VI–a şi a VIII–a. Asta a anunţat, ieri, Remus Pricopie, ministrul Educaţiei, în cadrul unei emisiuni televizate. De asemenea, a propus ca simulările pentru evaluare naţională şi pentru bacalaureat să aibă loc respectând aceleaşi condiţii ale examenului, ci nu descentralizat.
Pentru ca elevii să se obişnuiască cu testările de evaluare de nivel naţional, dar şi cu stresul şi emoţiile specifice, ministrul Educaţiei a luat hotărârea de a introduce probele examinatorii la fiecare doi ani ai ciclului primar şi gimnazial, începând cu anul şcolar 2013-2014. "Noi vedem rezultatele de la sfârşitul clasei a VIII-a în condiţiile în care nu există nicio evaluare până la sfârşitul clasei a VIII-a, semnificativă, şi ne mai uităm la bacalaureat, care reprezintă iar rezultatul după patru ani", a spus Remus Pricopie, citat de Mediafax. Rezultatele acestor evaluări, adaugă ministrul, nu ar trebui să conteze pentru media elevului, doar "dacă se doreşte bonificarea elevului, adică elevul care a avut un rezultat foarte bun să primească o notă maximă în catalog", explică Pricopie.
Elevii, slab pregătiţi
În cadrul aceleiaşi emisiuni, ministrul Educaţiei dezbate şi tema privind simulăile pentru bacalaureat şi evaluări naţionale, care, de acum încolo, ar trebui să aibă loc sub principiul centralizării. "Începând cu anul şcolar următor, simulările să se facă exact în aceleaşi condiţii în care se dau şi examenele, respectiv Consiliul Naţional de Evaluare să gestioneze aceste simulări pentru a putea avea o analiză mai bună a datelor", spune Remus Pricopie, citat de Mediafax. Unul dintre motivele pentru care i