Relatiile fin-nas din politica romaneasca de la varf sunt "o modalitate de a-ti proteja interesele". "Institutia nasului" este "simptomul unei societati primitive", "care are o traditie a relatiilor de tip nepotism, si nu bazat pe contracte", a declarat pentru HotNews.ro Mircea Miclea, profesor la Departamentul de Psihologie din Universitatea Babes-Bolyai si fost ministru al Educatiei. Potrivit acestuia, "sansa de a scapa de automatismele noastre traditionale este tocmai globalizarea. (…) Nu avem vocatia monumentalului si a proiectelor interne mari, din pacate". Amintim ca HotNews.ro a publicat vineri "Harta nepotismelor la varf", prezentand modul in care "Familia Rusanu si familia Ponta isi impart functiile de conducere in posturi cheie la stat".
Dan Radu Rusanu, vicepresedinte si eminenta cenusie a PNL, a fost numit saptamana trecuta in fruntea Autoritatii de Supraveghere Financiara. El este nasul lui Gelu Stefan Diaconu - acum sef al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, al lui Daniel Chitoiu - ministrul Finantelor, precum si al lui Relu Fenechiu - ministrul Transporturilor, relateaza presa. In familia Ponta, fina Ioana Pop este membra in colegiul director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), finul Claudiu Preoteasa este vicepresedintele Fondului de Mediu, iar sotia acestuia, fina Teodora Preoteasa, este sef serviciu la Directia AM POS Mediu din Ministerul Mediului din ianuarie 2013. Citeste aici pe larg despre Harta nepotismelor la varfContactat de HotNews.ro, psihologul si fostul ministru al Educatiei Mircea Miclea a explicat care sunt resorturile fenomenului inrudirii la nivel politic inalt prin institutia "nasului".
Rep: De ce isi pun politicienii finii, respectiv nasii in functii cheie in stat? Ce denota acest fenomen, in politica la nivel inalt?
Mircea Miclea: Sunt cel putin doua lucruri relevante aici