Te-ai obişnuit să cumperi câteva pliculeţe de vopsea din magazinul de lângă casă: este mai comod şi ştii că vei pune pe masă ouă în culori vii. Dar specialiştii cotidianului german Bild spun că ar trebui să ne întoarcem la metodele tradiţionale de vopsire a ouălor de Paşte. Iată care sunt argumentele lor. Te-ai obişnuit să cumperi câteva pliculeţe de vopsea din magazinul de lângă casă: este mai comod şi ştii că vei pune pe masă ouă în culori vii. Dar specialiştii cotidianului german Bild spun că ar trebui să ne întoarcem la metodele tradiţionale de vopsire a ouălor de Paşte. Iată care sunt argumentele lor.
Experţii invită la prudenţă atunci când vine vorba despre vopselele artificiale cu care decorăm ouăle pentru Paşte, fiindcă aceste produse pot duce la reacţii alergice sau chiar la atacuri de astm. Astfel, în locul chimicalelor vândute la plic, suntem sfătuiţi să folosim coloranţi naturali.
Poate că nu vom obţine culori la fel de intense, dar vom şti că ne protejăm sănătatea: chiar dacă lichidul se infiltrează, printr-o eventuală fisură a cojii, şi pătează albuşul, nici o toxină nu ajunge în farfuria noastră.
De Paşte, magazinele îţi oferă posibilitatea să cumperi ouă vopsite şi să nu mai munceşti acasă. Dar experţii de la Bild spun că nu e bine să faci acest lucru.
În primul rând, nu poţi avea siguranţa că ouăle respective nu sunt deja vechi. Iar în al doilea rând, unde mai e farmecul Sărbătorii Pascale, dacă nu mai vopsim ouăle acasă, aşa cum cere tradiţia?
Verifică fiecare ou în parte: să aibă înscrise pe coajă termenul de garanţie şi marcajul care indică modul de creştere şi de hrănire a găinilor.
Cele mai sănătoase sunt ouăle inscripţionate cu cifra 0 (provenite de la găini crescute în condiţii bio: în aer liber, fiind hrănite cu iarbă netratată chimic).
Cifra 1 indică ouă obţinute de la găini crescute în aer liber, la sol, î