Consiliul Judeţean din Cluj constituie un fond de risc ca să poată restitui un împrumut vechi de 8 ani, în valoare de 55 milioane de lei, sumă din care trebuie să mai dea înapoi 13,7 milioane.
Creditul a fost contractat în ianuarie 2005, de căter Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public și Privat a Județului Cluj și a fost garantat de Consiliul Județean. Destinaţia banilor - realizarea lucrărilor de infrastructură pe drumurile județene și comunale, pe termen de 10 ani, cu termen de garanție de un an.
Contractul trebuia asigurat cu un fond de risc, în afara bugetului local, conform unei legi adoptate un an mai târziu, în 2005. Fondul de risc urmăreşte să acopere riscurile financiare care decurg din garantarea de către autoritățile administrației publice locale a împrumuturilor contractate de operatorii economici de subordonare locală.
Decizia de a constitui fondul de risc vine doar acum şi doar după ce Curtea de Conturi a descins la Consiliul Judeţean, în martie, şi a verificat legalitatea contractării sau garantării, a utilizării și rambursării fondurilor rambursabile ale CJ. Comisionul de risc al fondului, conform unui proiect de Hotărâre de Consiliu Judeţean ce va fi analizat în şedinţa de luni, a fost propus la 0,8% din valoarea creditului rămas de rambursat, respectiv 110.000 lei.
Suma de 110.000 lei va fi virată către beneficiarul creditului, respectiv Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public și Privat a Județului Cluj, în tranșe lunare egale, începând cu luna următoare aprobării. Sursa de constituire o reprezintă sumele încasate sub formă de comisioane de la beneficiarul împrumutului garantat, dobânzile acordate de Unitățile Trezoreriei Statului la disponibilitățile fondului și în completare din bugetul local.