Manuale digitale, evaluări din doi în doi ani pentru elevii din ciclurile primar şi gimnazial, stoparea comerţului de carte şcolară în instituţiile de învăţământ, simulări ale examenelor naţionale controlate de la Bucureşti. Sunt câteva din ţintele pe care şi le-a propus actualul ministru al Educaţiei, Remus Pricopie.
Reforme, nu experimente
Alte reforme în sistemul educativ românesc sau noi experimente pe seama elevilor? - pare a fi întrebarea care se naşte mai ales în rândul părinţilor, care de-a lungul timpului au criticat ministerul de resort că schimbă, de la an la an, regula jocului, în privinţa curriculei şi a organizării examenelor, încât nimeni nu mai înţelege nimic. Invitat la emisiunea "După 20 de ani", de la postul PRO TV, tânărul ministru şi-a expus ideile despre cum ar trebui organizat învăţământul la noi în ţară. Dacă e să fim în pas cu vremurile, atunci se deschide uşa şcolii pentru manualele digitale. O idee care va fi aplicată chiar din toamna acestui an, pentru elevii care vor intra atunci în clasa I. Pe lângă manualele clasice, pe care copiii le vor găsi aşezate pe bancă, va exista şi formatul digital - pdf şi aplicaţie multimedie, acestea fiind disponibile pe site-ul manuale.edu.ro, anunţă de pe acum Remus Pricopie.
Fără comerţ cu aşa-zise manuale în şcoli
Ministrul a povestit apoi că, la Sibiu, a fost întrebat de părintele unei fetiţe de clasa a II-a ce fel de carte trebuie să cumpere pentru pregătirea copilului său, în vederea evaluării de la mijlocul ciclului primar. A fost pretextul unui alt subiect, foarte sensibil, cel al comerţului cu diverse cărţi, mai mult sau mai puţin şcolare, care se face chiar în interiorul instituţiilor de învăţământ. Şi aici e vorba de profesori care vând asemenea cărţi către părinţii elevilor. "Din păcate, avem astfel de situaţii cu implicarea cadrelor didactice. Este un tip de industrie s