Robert Mihăilă, băieţelul de 7 ani care a reuşit să învingă talasemia, încă poartă o luptă cu urmările neaşteptatei infectări cu boala de care suferea donatorul de la care a primit celulelestem, în urma transplantului făcut în Italia, acum mai binede un an. Pentru siguranţa lui, medicii italieni au decis să nu îlexterneze încă, pentru a-i putea elimina total urmările bolii “graft”, ce apare în unele cazuri de transplant medular. Robert Mihăilă, băieţelul de 7 ani care a reuşit să învingă talasemia, încă poartă o luptă cu urmările neaşteptatei infectări cu boala de care suferea donatorul de la care a primit celulelestem, în urma transplantului făcut în Italia, acum mai binede un an. Pentru siguranţa lui, medicii italieni au decis să nu îlexterneze încă, pentru a-i putea elimina total urmările bolii “graft”, ce apare în unele cazuri de transplant medular.
Robert Mihăilă, micuţul din comuna prahoveană Meri, abia aşteaptă să revină acasă, după mai bine de un an de chin şi de pribegie pe meleagurile italiene, la Spitalul Gesus Bambino din Roma.
Acolo, el a fost supus unui transplant cu celule stem, singura cale de a învinge boala cumplită de care suferea, talasemie.
Ghinionul a făcut ca donatorul folosit în cazul lui să aibă o suferinţă neştiută la intestine, maladie ce a cauzat ulterior probleme şi pentru Robert.
La început, aceasta i-a atacat organele interne, făcându-i recuperarea un chin, apoi, după tratamentul adecvat, a scăzut în intensitate, manifestându-se doar prin erupţii - întinse, ce-i drept - la nivelul pielii.
Deşi fusese planificat pentru externare, medicii italieni au amânat momentul mult dorit de Robert şi de familia lui până când vor fi siguri că microbul preluat din celulele donatorului va fi eliminat total.
11 medicamente, trei siropuri şi câteva unguente speciale îşi fac treaba în acest sens. Important este că talasemia a