Credincioşii s-au rugat duminică, 28 aprilie, în bisericile Constanţei, în sfânta zi de Florii. Ei au purtat flori în mâini şi au cules ramuri de salcie pe care preoţii le-au sfinţit apoi stropindu-le cu aghiazmă.
La Biserica Sfântul Mucenic Mina, situată pe malul lacului Tăbăcărie, enoriaşii au asistat de dimineaţă la toată slujba care celebrează Intrarea Domnului în Ierusalim. Momentul este celebrat simbolic prin ramurile de salcie cu care Mântuitorul a fost întâmpinat în Oraşul Sfânt.
Sărbătoarea a fost mai mare la Sfântul Mina, deoarece la slujbă a participat fostul paroh Nicolae Picu.
După modelul mulţimii din cetatea Ierusalimului care l-a întâmpinat pe Iisus Hristos cu ramuri de finic, Biserica Ortodoxă a rânduit ca în această zi să împartă credincioşilor ramuri de salcie binecuvântate.
Crenguţele de salcie simbolizează şi renaşterea naturii sau biruinţa vieţii împotriva morţii.
„Deşi oamenii l-au primit cu mare bucurie şi cu speranţă în suflete pe Cel care avea să se sacrifice pentru toate păcatele umanităţii, Iisus era conştient de faptul că aceştia nu aveau sufletele pe deplin deschise“, spun teologii.
Floriile marchează şi începutul patimilor lui Iisus Hristos, Săptămâna Patimilor simbolizând durerea şi chinurile pe care Mântuitorul le-a îndurat pentru ca păcatele oamenilor să fie iertate.
În trecut, sărbătoarea Floriilor mai purta numele de „Duminica Aspiranţilor“ sau a „Candidaţilor la Botez“, având în vedere că în această zi atât de importantă, toţi cei care nu primiseră încă botezul mergeau la episcop pentru a-i cere să îi creştineze.
Tot în această zi, regii şi împăraţii acordau graţieri condamnaţilor, de aceea Duminica Floriilor a mai fost cunoscută în trecut şi drept „Duminica graţierilor“.
Duminica viitoare, creştinii ortodocşi vor serba Sfintele Paşti, ziua când Iisus Hristos, învia