Un medic de familie din Arpașu de Jos, doctorul Gheorghe Șerbu este cel care a identificat pentru prima data în România simptomatologia caracteristică stadiului I al bolii Lyme, descoperire care face ca această boală să poată să fie vindecată definitiv, cu costuri scăzute și să împiedice declanșarea stadiilor II și III ale bolii.
Reporter: Cum v-ați dat seama, acum 25 de ani, că pacintul dumneavoastră are Boala Lyme?
Gheorghe Șerbu: Pacientul s-a prezentat la mine pentru că avea pe picior, pe gambă, acest eritem. A vrut să vadă ce e cu pata aia. Pata deja migrase spre exterior și se vedea căpușa. Asta m-a făcut să mă gândesc la boala Lime în timpul în care nu se vorbea despre această boală. Am extras căpușa, era stadiul I, s-a confirmat, am trimis sângele la București că nu se făcea analiza aici. I-am dat tratament așa cum au recomandat specialiștii, s-a simțit bine, totul a fost în regulă. Era de aici din sat și l-am tratat, la indicația specialiștilor și a decedat după doi ani. După doi ani a decedat, la vârsta de 80 de ani.
R: Care a fost primul dumneavoastră contact cu boala Lyme?
G. S: În 1975 a fost primul contact. Eram în statul Ohio, în zona Cleveland, zonă în care erau foarte mulți români stabiliți acolo, printre care și o parte din familia mea. Se spunea, la acea vreme, că în Cleveland erau mai mulți arpășeni decât erau în Arpașu. Oamenii fugiseră de regimul communist din țară. In anul 1975, in orăşelul Lyme din SUA, la o întâlnire a comitetului de femei, o mamă a adus vorba despre faptul ca fiul său, după ce a fost muşcat de o căpușă în parcul din centrul localităţii, a prezentat simptomele unei gripe ( febră, dureri articulare şi musculare), după ce, în locul înţepăturii, i-a apărut o zonă roșie. Și alte mame au raportat observaţii similare şi au denumit aceasta maladie „gripa din miezul verii”. Imediat