TIMIȘOARA. Orice pacient care ajunge la spital cu o rană deschisă sau a suferit o operație are nevoie de vaccinul antitetanos pentru a preveni eventualele infecții. Cu toate că este vital în foarte multe cazuri acest vaccin nu se găsește în unitățile sanitare din oraș, criza simțindu-se însă și la nivel național. La Spitalul Clinic Județean de Urgență se fac eforturi pentru ca stocul să fie reîntregit, însă comenzile nu au fost onorate până acum. Nici la Spitalul Municipal situația nu diferă. Nu este acest vaccin pe stoc, am făcut referate peste referate pentru el, însă până acum nu am primit răspuns, a spus Rodica Mihăescu, directorul medical al Spitalului Clinic Municipal de Urgență.
Problema este la furnizori, care nu mai deţin acest vaccin pe stoc, iar spitalele cer acest vaccin aproape zilnic, în speranța că vor primi un răspuns favorabil. Anul trecut, Institutul Cantacuzino a sistat producţia de vaccin antitetanos, iar spitalele s-au văzut nevoite să cumpere dozele de la producătorii din Franţa, la un preţ mult mai mare. Chiar şi aşa se asigurau stocurile în unităţile sanitare dar, în ultimele luni nici măcar producătorii străini nu mai pot asigura necesarul. S-au văzut depăşiţi de cererea mult prea mare venită din România.
Tetanosul este o boală infecţioasă gravă, cu potenţial fatal, cauzată de tetanospasmină, o exotoxină neurotoxică produsă de bacilul tetanic. Îmbolnăvirea se produce ca urmare a germinării sporilor şi multiplicării bacteriei, care produce două toxine puternice. Dintre acestea, tetonospasmina, cu acţiune proteolitică, lezează nervii periferici, cauzând paralizii şi crampe musculare tipice. Cealaltă toxină, tetanolizina, produce leziuni la nivelul muşchiului cardiac. Toxina tetanică după gradul de toxicitate este pe locul doi pe lista substanţelor toxice după toxina botulinică. Pe plan mondial, mortalitatea cauzată de această boa