Nimic nu e mai prețios decât sănătatea. Dacă o ai, traversezi toate momentele vieții, bune și rele. Când însă boala lovește, intervine maxima îngrijorare pentru cine, unde, cum te va trata și cât va trebui să plătești.
Citim, scriem, simțim pe pielea noastră ce dezastru e în majoritatea unităților spitalicești din țară. Noi, jurnaliștii încercăm să convingem și să impulsionăm oamenii politici și pe managerii lor ca să îndrepte lucrurile, să resusciteze un sistem în prag de colaps și să-l transforme într-unul cât mai aproape de standardele civilizate.
Evenimentul zilei a declanșat, de peste două luni, Campania „Medicul de gardă” în cadrul căreia s-au pronunțat nu numai pacienți nemulțumiți de modul în care sunt tratați, ci chiar oameni din Sistemul sanitar ne-au dezvăluit nelegiuirile care îl macină. Am militat și milităm pentru organizarea unui sistem performant, să nu ne mai plece medicii și asistentele bune din țară, să fie plătiți și păziți de șpagă, cum se întâmplă în clinicile private unde tradiția ”plicului” nu există.
Arestarea chirurgului Ștefan Ozsvath la 62 de ani, după 35 de ani de carieră în care a salvat mii de copii, nu trebuie să ne bucure. E și el o victimă a sistemului prost gândit și administrat (avea un salariu de 2.800 de lei) și a obișnuinței ”datului la doctor”.
N-am văzut ca șeful Colegiului Medicilor să iasă la televizor și să dea o explicație, așa cum o face atunci când avem de a face cu un caz de malpraxis sau de neglijență, soldat cu moartea unui pacient, un fapt mult mai grav decât practica șpăgii pe care a recunoscut-o în nenumărate rânduri.
Într-un sistem bine organizat,bolnavii își doresc să se simtă oameni și nu cobai sau intruși atunci când pășesc într-un spital.Sunt speriați că vor fi nevoiți să se facă preș în fața prea-nervoaselor cadre în halate albe, verzi și albastre. Ei știu că tot ce există în locul în