Actualele opt regiuni de dezvoltare ale României au cele mai mari şanse să devină, în configuraţia curentă, viitoarele opt regiuni administrative ale României. Ar urma să se întâmple chiar la sfârşitul acestui an. Diferenţele de dezvoltare de la o regiune la alta sunt uluitoare.
România este împărțită în opt regiuni de dezvoltare, numite după poziția geografică în țară - Nord-Vest, Nord-Est, Sud-Vest, Sud-Est, Sud, Vest,Centru, București și Ilfov.
Diferenţele de dezvoltare dintre cele opt zone sunt foarte mari. De exemplu, Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor* în regiunea Bucureşti-Ilfov este peste dublul celei mai prospere zone din România, Banat, care, de asemenea, este de aproape două ori peste Moldova. Astfel, în Bucureşti-Ilfov, PIB per capita a fost calculat de Insitutul Naţional de Statistică la 13.213 euro*, cifră comparabilă cu a Slovaciei. Ca fapt divers, Bucureşti cu Ilfov ar fi undeva pe locurile 40, în timp ce România se clasează pe 70 în lume. Regiunea Vest are 6.281 euro, iar regiunea Nord-Est, cea mai săracă, are un PIB per capita de 3.421 euro.
Pe de altă parte, Ardealul stă ceva mai bine decât sudul ţării, având un PIB per capita în jurul a 5.000 de euro, faţă de regiunile sudice care au undeva la 4.500 de euro.
Vicepremierul Liviu Dragnea a afirmat că unul dintre obiectivele Guvernului este înfiinţarea regiunilor de dezvoltare, care să fie şi funcţionale până la sfârşitul acestui an, astfel încât acestea să poată beneficia de fonduri din bugetul UE care va fi alcătuit pentru perioada 2014-2020.
El a spus că actualul desen regional al României are argumente serioase pentru a fi adoptat, el arătând că, deşi analiza nu s-a finalizat şi decizia nu a fost luată, lucrurile se îndreaptă "cu paşi serioşi" în această direcţie.
Regionalizarea este o măsură car