Cipru este o ţară cu 800.000 de locuitori, cu un PIB de 18 miliarde euro, dar cu un sistem financiar relaxat şi destul de opac, estimat a avea o dimensiune de 70 miliarde euro. Băncile cipriote au atras depozite de 70 miliarde de euro, din care doar 32 miliarde euro sunt ale rezidenţilor. Restul sunt depozite constituite de companii şi persoane fizice din străinătate.
Prin unităţile bancare din Cipru, băncile au atras depozite de 20 miliarde euro de la nerezidenţi. Alte 13 miliarde euro au fost obţinute de unităţile din Grecia, iar 4,5 miliarde euro au fost atraşi prin unităţile existente în Europa Centrală şi de Est.
O statistică detaliată a ţărilor din care provin deponenţii nu este disponibilă, însă datele auxiliare publicate de Banca Centrală Europeană sugerează că 19 miliarde euro aparţin unor deponenţi din afara UE, în special, din Rusia şi Ucraina. Cele mai multe conturi sunt de valori mari, deţinute în principal de rezidenţi ruşi sau de alţi străini, deoarece Cipru este considerat un paradis fiscal.
Conform datelor oficiale, depozitele asigurate prin schema de garantare (cele până în 100.000 euro) au o valoare totală de 30 miliarde euro, ceea ce reprezintă 180% din PIB al Ciprului.
Sistemul bancar cipriot cuprinde 4 categorii de bănci:
- băncile locale reprezintă cel mai important grup, cu active de 4 ori mai mare decât PIB şi cotă de piaţă de aproape 60%. Acest grup este dominat de 3 instituţii – Bank of Cyprus, Banca Populară (Laiki) şi Hellenic Group – care deţin împreună 97% din cota de piaţă a acestui segment;
- subsidiarele băncilor străine – în special din Grecia, dar şi una din Rusia – au atins o cotă de piaţă de 23%;
- sucursalele băncilor străine au o cotă de piaţă de 5% şi au fost deschise în Cipru, în special, din considerente fiscale. Acestea interacţionează foarte puţin cu economia locală şi su