ANRE nu a luat în calcul argumentele administraţiei Complexului Energetic Oltenia nici la şedinţa din 26 aprilie, privind consecinţa opririi-pornirii grupurilor energetice. Prin urmare, Autoritatea şi-a menţinut politica de distribuire a producerii de energie în mod inechitabil între producătorii naţionali, energia termo fiind total dezavantajată. Prin ordin de dispecer, CE Oltenia şi-a oprit grupurile energetice, funcţionând doar cu blocul de la Craiova 2, care asigură termoficarea zonei, CEO producând astfel o cantitate infimă de energie, necesară doar locuitorilor municipiului Craiova.
Situaţia este tragică, spune directorul Diviziei Energetice din cadrul companiei, Aurel Medinţu. „Din partea ANRE nu am primit decât un semnal firav, bâlbâitor. Mai exact, după sărbătorile de Paşte, ne vom întâlni cu reprezentanţii ANRE cu alte documente în care să prezentăm considerente în baza cărora să ni se plătească pierderile pe care le suferim. Oprirea celor două grupuri de la Rovinari şi Turceni înseamnă patru miliarde de lei pierderi. Aceste servicii de pornire – oprire trebuie să fie plătite. Vom avea un răspuns după Paşte. Până atunci funcţionăm aşa, cu intermitenţe”, a mai spune Medinţu.
ANRE profită
În opinia administraţiei, ANRE profită din plin de consumul scăzut de energie la nivel naţional. „Avem costuri, fără să producem energie, de miliarde de lei vechi.Ca să reporneşti trebuie să bagi bani încât ajungi la nişte parametri de funcţionalitate. Consumul naţional este extraordinar de mic, 4.300 – 4.800 de megawaţi, iar ANRE profită de acest lucru fiindcă au resurse la îndemână, vânt, apă şi aşa mai departe. Nu este interesant pentru ANRE ce se întâmplă cu energia termo, iar noi suntem obligaţi să încercăm să intrăm pe piaţă… preţurile sunt jos. Eu sunt sceptic că se vor lua măsuri de reglementare. Probabil că o să-şi dea seama (ANRE – n.red),