Armata israeliană a decis să renunţe la utilizarea muniţiei pe bază de fosfor alb, care a provocat condamnări din partea comunităţii internaţionale în cursul operaţiunii militare din perioada decembrie 2008-ianuarie 2009 în Fâşia Gaza, potrivit unui comunicat militar.
Obuze cu fosfor destinate formării unor perdele de fum pe câmpul de luptă "nu vor mai, în curând, utilizate", a anunţat armata într-un comunicat procurat joi seara de AFP.
"În aproximativ un an, artileria israeliană va finaliza dezvoltarea unui nou tip de muniţie, destinată formării de perdele de fum, utilizând exclusiv gaz. Aceasta va înlocui muniţia actuală, care conţine mici cantităţiu de fosfor", se precizează în comunicat.
Muniţia cu fosfor alb, care se aprinde la contactul cu oxigenul din aer şi arde la temperaturi foarte ridicate, nu este interzisă prin niciun tratat internaţional. Însă utilizarea ei este reglementată prin Protocolul III al Convenţiei asupra armelor clasice din 1980 privind "interdicţia sau limitarea armelor incendiare", la care Israelul nu a aderat.
Acest text interzice utlizarea acestui tip de muniţie în zone locuite de civili, unde poate provoca incendii dificil de stins şi răni grave, deoarece fosforul alb poate arde timp de mai multe zile.
Israelul a fost ţinta unor critici în întreaga lume, din cauza numărului mare de civili ucişi şi utilizării muniţiei cu fosfor în cadrul operaţiunii "Plumb Topit", lansată în decembrie 2008. în Fâşia Gaza. cu scopul de opri tiruri de rachete către localităţile sale provenind de pe teritoriul palestinian, guvernat de mişcarea islamistă Hamas.
Potrivit serviciilor palestiniene de sănătate şi unor ONG-uri de apărare a drepturilor omului, aproximativ 1.440 de palestinieni au fost ucişi, majoritatea civili. În cursul operaţiunii au fost ucişi 13 israelieni, majoritatea militari. Dacă ţi-a plăcut articolu