Administratorii de cabane, restaurante şi pensiuni din Cluj se plâng că „va bate vântul” de „ziua muncii”.
Dacă în anii trecuţi, deşi nu abunda de clienţi, cabanele şi restaurantele din judeţ aveau totuşi activitate şi de 1 Mai, în acest an, potrivit reprezentanţilor unităţilor turistice din judeţ, luate prin sondaj de Monitorul de Cluj, se preconizează a fi linişte deplină.
„Ne-am mirat că nu am primit niciun telefon, măcar să se intereseze de ofertă. Nu au oamenii bani”, declară Vuşcan Eugenia, proprietara cabanei Sorina, situată la 3 km de Beliş.
„A fost cel mai liniştit week-end din an. Nu am primit telefoane pentru rezervări”, susţine Septimiu Crişan, administrator Pensiunea Colibri.
Grătarul în aer liber pare a fi varianta pe care cei mai mulţi dintre clujeni au ales-o pentru a petrece ziua muncii. Pe lângă plăcerea de a sta la „aer curat”, oamenii invocă şi bugetul restrâns în motivarea alegerii.
„De 1 mai voi ieşi împreună cu familia mea în Făget, să facem un grătar. E prea frumos ă stăm în casă, dar e şi mult mai ieftin decât alte modalităţi de pretrecere a timpului liber. E mai ieftin să cumperi o caserolă de mici, un sus şi o bere , decât să mergi la restaurant”, spune clujeanul Cristian Mureşan.
Decretată încă din 1889, la Congresul Internaţionalei Socialiste, ca fiind Ziua Internaţională a Muncii, în memoria victimelor unei mari greve generale din Chicago, ziua de 1 mai a fost sărbătorită pentru prima dată de către mişcarea socialistă în România, în 1890. Manifestările au luat amploare în perioada regimului comunist, când întreaga naţiune aducea un omagiu conducătorilor şi partidului, însă, după 1990, odată cu minimalizarea importanţei propagandistice şi popularizarea semnificaţiei zilei a fost minimalizată, mulţi dintre oameni privind „sărbătoarea” ca pe o simplă oportunitate de timp liber.
„Nu e un eveniment care