Aceasta este concluzia managerilor spitalelor din oraşele mici, după ce finanţarea obţinută în urma contractelor încheiate cu Casa de Asigurări de Sănătate şi măsurile luate de Ministerul Sănătăţii le-au afectat bugetul pe anul 2013.
Managerii mai multor unităţi sanitare au anunţat că pregătesc un memoriu adresat ministrului sănătăţii, Eugen Nicolăescu, înainte să ajungă „în situaţia de a pune lacătul pe spitale“, după cum au declarat aceştia pentru Mediafax, sub protecţia anonimatului. Managerii au spus că se tem să vorbească deschis în speranţa că, la o posibilă negociere, vor mai primi un leu-doi în plus. Ideea avansată de managerii respectivi era că multe spitale din România, cu excepţia celor de urgenţă sau regionale (considerate strategice de minister), ar putea să-şi închidă porţile, „pentru că banii alocaţi de la casele de asigurări de sănătate ajung cel mult pentru plata salariilor, neputând fi luate în calcul tratamentele pacienţilor“.
„Banii alocaţi spitalelor au scăzut cu procente între cinci şi 30, dar la spitalele mici orice diminuare este resimţită“, spuneau managerii, luând în calcul un proiect de ordin al ministrului sănătăţii şi preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) privind stabilirea sumelor minime contractate de spitale cu casele de asigurări de sănătate pentru serviciile de spitalizare continuă pentru pacienţi acuţi. Problema unui buget insuficient pentru tratarea pacienţilor care ajung în spitalele municipale şi orăşeneşti este cât se poate de reală şi a fost expusă, fără ocolişuri, de câţiva dintre managerii unor astfel de unităţi sanitare din Dolj şi Gorj, cu specificarea că situaţia este similară în toate spitalele din Oltenia şi din ţară.
„Cred că vor să închidă toate spitalele mici“
La Spitalul Segarcea, care până acum nu a dus lipsă de nimic, lucrurile ar putea să se complice î