Frica de noi alegeri a adus Italiei, după două luni de discuţii, refuzuri şi ameninţări, un nou guvern, o alianţă neobişnuită între două formaţiuni prin tradiţie rivale care urcă pe prima scenă politică a uneia dintre cele mai mari economii din zona euro un bancher în pragul pensionării, lupi tineri şi pe mâna dreaptă a fostului premier Silvio Berlusconi, un controversat om de afaceri.
Negocierile lui Enrico Letta, democratul de centru-stânga numit miercuri premier de către preşedintele Giorgio Napolitano, l-au readus la putere pe Berlusconi prin intermediul şefului de personal al acestuia, Angelino Alfano. El va fi vicepremier şi ministru de interne. Ca fost ministru al justiţiei, Alfano este considerat a fi arhitectul legislaţiei despre care criticii spun că l-a ajutat pe Berlusconi, un mogul media, în multe dintre litigii, scrie AP. Omul de afaceri, de trei ori premier, a fost forţat de liderii zonei euro şi de presiunile pieţelor financiare să demisioneze în 2011.
Berlusconi, un anti-comunist convins şi gălăgios, vede în formaţiunile politice de stânga un duşman personal. Partidul Democrat al lui Letta are rădăcini în ceea ce cândva era cel mai mare partid comunist din Occident.
Un bancher de 70 de ani la conducerea economiei
În noul cabinet, frâiele economiei vor fi preluate de viceguvernatorul Băncii Italiei Fabrizio Saccomani, în vârstă de 70 de ani, un apropiat al preşedintelui Băncii Centrale Europene Mario Draghi, dar aproape necunoscut publicului. El şi-a petrecut aproape toţi din ultimii 46 de ani la Banca Italiei.
Puţini pun sub semnul îndoielii cunoştinţele de finanţe şi economie ale lui Saccomanni, dar pentru că nu are conexiuni politice, el ar putea avea probleme mari în implementarea măsurilor nepopulare pe care noul guvern va fi nevoit cu siguranţă să le introducă. Saccomanni şi-a exprimat de mai mult