Defrişările ilegale din pădurile României au adus, numai în 2012, prejudicii de 5,7 milioane de euro (25,2 milioane de lei), volumul arborilor tăiaţi ajungând la 146.355 de metri cubi, potrivit datelor obţinute de gândul de la Ministerul Apelor, Pădurilor şi Pisciculturii. Tot pe parcursul anului trecut, autorităţile au confiscat 49.899 de metri cubi de lemn şi au dat amenzi în valoare de 2,5 milioane de euro (10,9 milioane de lei).
Cu toate acestea, sumele care urmau să provină din amenzi nu s-au încasat, de cele mai multe ori, lucru recunoscut şi de Lucia Varga, ministrul delegat al Apelor, Pădurilor şi Pisciculturii. "Problema este că s-au dat amenzi, dar ele nu s-au încasat. Sunt încasări ale amenzilor pe undeva în jur de 15%", a declarat Varga pentru gândul.
"Au fost întocmite dosare penale şi trimise parchetului. Pentru sub 10% dintre acestea, o sumă infimă, a fost dispusă începerea urmăririi penale", ne-a mai explicat ministrul.
Descarcă aici Codul Silvic adoptat în anul 2008
Descarcă aici modificările care ar putea fi aduse la actualul Cod Silvic
Varga susţine, de asemenea, că până acum nu au fost luate măsuri drastice în cazurile de tăieri ilegale de lemn pentru că actualul Cod Silvic "nu considera că furtul de lemn aduce un prejudiciu" şi pentru că existau cazuri în care proprietarii, cu bunăştiinţă, acceptau să le fie tăiată pădurea şi nu se mai constituiau ca parte civilă în proces.
"Am introdus în Codul Silvic acum şi posibilitatea ca statul să se constituie parte în proces pentru că, până la urmă, pădurile sunt un bun al întregii societăţi. De modul în care administrăm pădurile depinde viaţa şi siguranţa cetăţenilor pentru că inundaţiile sunt efecte ale despăduririlor necontrolate şi ale tăierilor ilegale", ne-a explicat ministrul, care a mai adăugat că alte rezultate ale despăduririlor sunt şi colmatarea cursur