Capitala României este locul unei premiere digitale: doi români au reuşit să se folosească de realitatea augmentată pentru a afişa video-uri de arhivă peste peisaje existente deja în oraş. Cronovizor retrăieşte trecutul proiectându-l peste prezent.
Bucureştiul a devenit de pe 25 aprilie locul unei premiere mondiale. Folosind realitatea augmentată şi o tehnologie introdusă la sfârşitul anului 2012, Colorbitor a reuşit să facă proiectul Cronovizor. Acesta înseamnă retrăirea trecutului în direct, prin adăugarea unui video de arhivă peste realitatea din faţa noastră, filmată cu ajutorul telefonului sau tabletei.
Daniel şi Georgia Gontz nu sunt străini de transformarea oraşului şi promovarea conceptelor curajoase. Cei doi şi Costin Creţulescu, partenerul lor şi magician al efectelor video, au de trei ani agenţia Colorbitor, pe care o denumesc „laborator de medii noi“. Foto Cronovizor.ro - maşina timpului
Practic, vorbim despre o agenţie digitală care experimentează cu ultimele tehnologii media. Daniel Gontz este cunoscut publicului din Bucureşti pentru colorarea fântânilor din oraş sau bulinele albastre de risc estetic. Georgia Gontz a lucrat în agenţii de publicitate online, până când a decis că a venit timpul să o ia pe un drum mai independent.
De asemenea, ei au lucrat şi la alte proiecte social-urbane: Dezinterzis.ro – o platforma de interventii urbane. Împreună cu alţi creativi au plantat în oraş jucării ca Leafstrument – folosirea tehnologiei Kinect pentru ca frunzele din Parcul Cişmigiu să creeze sunete atunci când cad sau Hopscotch – un şotron interactiv în pasajul de la Universitate, unde dacă trei oameni săreau deodată, se năştea o melodie cu tematică de Crăciun.
Istoria unui proiect unic
Cronovizor a inceput la finalul anului trecut şi foloseşte realitatea augmentată pentru a prezenta istoria oraşului. Cu ajutorul unui QR