Într-un amplu interviu acordat Evenimentului Zilei, președintele Traian Băsescu arată că surpriza plăcută pe care a făcut-o premierul USL a fost că a menținut „în linii mari” măsurile economice luate de guvernul PDL, în 2010, și nu a impelementat „imediat” angajamentele cu care s-a instalat în 2012, angajamente care ar fi putut genera un dezastru
Sunt ţări ca Spania, Portugalia, Grecia, în care austeritatea nu a funcţionat, oamenii organizează manifestaţii şi cer schimbarea guvernelor. De ce credeţi că austeritatea este în continuare o solutie?
Eu nu ştiu în detaliu care sunt programele de redresare a acestor ţări. Ştiu însă, cu certitudine, câteva lucruri, şi anume: nici o naţiune nu-şi poate asigura la nesfârşit prosperitatea din bani împrumutaţi. De asemenea, ştim cu toţii că banii împrumutaţi trebuie plătiţi înapoi, ştim că orice program de austeritate trebuie aplicat rapid şi pentru o perioadă rezonabilă de timp – altfel naţiunea îl va respinge după doi-trei ani. Orice încercare de a ieşi din dificultate pe seama creşterii fiscalităţii duce la eşec garantat, pentru că ştim precis că încercarea de a ieşi dintr-o criză a datoriilor, făcând alte datorii, nu este posibilă în primul rând pentru că nu te mai poţi împrumuta de pe piaţă, ci doar de la instituţii financiare care îţi pun pe masă un program de redresare ce trebuie respectat.
Falimentul, cel mai mare rău posibil pentru o ţară
Şi, totuşi, în ultima perioadă se aud voci autorizate, fie că vorbim de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso sau despre declaraţia preşedintelui Parlamentului European, Martin Schulz, care se dezic de programele de austeritate.
Din câte ştiu, declaraţia domnului Jose Manuel Barroso a fost puţin scoasă din context, dar, oricum ar fi, nici domnul Jose Manuel Barroso şi nici domnul Martin Schulz nu au responsabilitatea direc