Actualul Centru Istoric din Bucuresti ar putea re-deveni un mic City bancar. Fondul de Garantare, Autoritatea de Supraveghere Financiara, Bursa de Valori ar putea primi sedii in jurul BNR, acolo unde unele functionau inainte de primul razboi mondial. "Noi speram ca cel putin cladirile din jurul BNR sa fie reabilitate, sa aducem aici Fondul de Garantare, posibil Autoritatea de Supraveghere Financiara, iar Bursa sa revina in cladirea in care a functionat odata, cea a Bibliotecii Nationale. Faptul ca Romania a avut ring bursier la 1900 e un lucru foarte important. Mai toate cladirile din zona sunt palate bancare. Speram ca o parte din institutiile financiare sa le putem aduce langa BNR", a spus marti guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
In jurul Palatului BNR era un mic City financiar al Bucurestiului, a continuat Guvernatorul. Noi acum ii spunem Centrul Istoric. Aici s-a fondat Bucurestiul pe malul stang al Dambovitei, iar odata cu infiintarea BNR si in vecinatatea acestei cladiri au aparut adevaratele cladiri de banca, a mai povestit marti Isarescu.
Banca isi cauta clienti si unde putea sa-si gaseasca mai bine clientii decat la fostii zarafi, deveniti intr-un fel sau altul bancheri, la negustori, la comercianti, la hoteluri, la micii mestesugari. Acestia au fost primii clienti ai Bancii Nationale, spunea Isarescu la un alt forum de istorie bancara. Deci imprejurarea, sa spunem, ca fostul han Serban-Voda, care apartinea statului roman, sa fie atat de paraginit incat sa necesite demolarea, ne arata cum s-au potrivit lucrurile, asa cum se intampla in istorie, in asa fel ca Banca Nationala sa apara in locul in care era masa critica de potentiali clienti.
Aparitia Bancii Nationale a stimulat clientela bancara pentru ca, asa cum va spuneam, era chiar periculos, la 1880, sa vii la Banca Nationala cu servieta plina