Este așteptată o strategie pentru românii de peste hotare
În costume populare de o frumusețe rară, cu soliști și dansatori de o finețe impresionantă, într-o atmosferă generală de simplitate împletită cu dăruirea pentru tradiții, cei aproape 30 de membri ai Ansamblului Dor Bucovinean au urcat sâmbătă pe scena de la Cortul Tineretului. Spectacolul lor ar fi trebuit să aibă loc duminică, însă potrivit conducătorului Ansamblului, Iuri Levaica, după trei zile în care au vizitat și zona Întorsurii Buzăului (unde au susținut și un spectacol), membrii Ansamblului, în mare parte copii și elevi, s-au epuizat. Pentru a ajunge luni la școală, s-a luat decizia susținerii concertului de la Sfântu Gheorghe în ziua de sâmbătă, urmând ca apoi să plece spre casă, în Ucraina.
„Ne-am aflat în această zonă a României pentru prima oară și suntem onorați de invitația domnului Ioan Bălan, care ne-a invitat aici și practic ne-a organizat programul. Ne-a uimit curățenia de aici, iar oamenii ni s-au părut primitori iar copiii s-au simțit extraordinar”, a spus Iuri Levaica.
Explicând că în Ucraina, la Cernăuți, trăiesc români din trei ținuturi ale României – Herța, Nordul Bucovinei și Nordul Basarabiei, Iuri Levaica a spus că melodiile specifice ale acestor zone, precum și melodii cu temele vieții – nașterea, botezul, nunta, se regăsesc cu toate în repertoriul Ansamblului. Iuri Levaica s-a arătat impresionat de zona Întorsurii, apreciind frumusețea locurilor și arătând că cei din Ansamblul Dor Bucovinean au cântat alături de formațiile întorsurene pe scena Casei de Cultură a orașului. În plus, românii din Cernăuți au fost plimbați prin cele mai interesante și atractive puncte ale zonei – Zimbrăria, Izvoarele Buzăului.
Păstrarea identității, lăsată în seama organizațiilor
În ceea ce privește românii din Cernăuți, Iuri Levaica a spus că tradițiile și obiceiurile aces