Peste 135 de milioane de metri cubi - acesta este volumul total de lemn exploatat în România, în perioada 2002 - 2011, de către firmele care îşi desfăşoară activitatea în domeniu, potrivit celor mai recente date furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS) şi centralizate de gândul.
Dacă luăm în calcul preţul minim la care se comercializează lemnul în prezent, de 70 de euro pe metru cub, atunci valoarea lemnului exploatat pe parcursul acestor zece ani ajunge la 9,4 miliarde de euro.
Judeţul din care s-a exploatat cea mai mare cantitate de lemn, între anii 2002 - 2011, peste 18 milioane de metri cubi, a fost Suceava, acesta fiind urmat apoi în top de Neamţ şi de Bacău.
Cel mai mic volum de lemn exploatat în aceeaşi perioadă de timp în România s-a înregistrat în judeţul Teleorman, respectiv 543.235 metri cubi, conform datelor INS.
Tot între anii 2002 - 2011, s-au efectuat regenerări artificiale, mai exact plantări de butaşi, puieţi sau sade pe terenuri de unde arborii au fost exploataţi sau pe terenuri care nu deţineau iniţial vegetaţie forestieră, pe o suprafaţă totală de 129.769 de hectare.
Tot judeţul Suceava a ocupat primul loc în top şi în acest caz, în această regiune a ţării plantându-se puieţi pe o suprafaţă de 12.332 de hectare, cu 3.835 hectare în plus faţă de cea înregistrată în judeţul Harghita, clasat pe locul al doilea.
La polul opus, s-au aflat în aceeaşi perioadă de timp judeţele Ilfov şi Sălaj unde suprafaţa terenurilor pe care s-au efectuat regenerări artificiale a fost mai mică de 620 de hectare, potrivit datelor furnizate de INS.
Harta judeţelor de unde s-a exploatat cel mai mult lemn şi a judeţelor unde s-au plantat puieţi pe cele mai mari suprafeţe de teren
Click pentru a mări (INFOGRAFIC: gândul.info - date INS)
Cât lemn s-a exploatat în România pe parcursul a zece ani @N_P