Parlamentul grec a adoptat duminică seara o lege privind noile măsuri de austeritate cerute de troika UE-BCE-FMI, care include în principal restructurarea sectorului public şi disponibilizarea a 15.000 de funcţionari. Cum era de aşteptat, decizia a creat o mare nemulţumire în Grecia, unde oamenii au ieşit din nou în stradă.
Reducerea numărului de funcţionari a fost una dintre condiţiile impuse de creditori pentru deblocarea unei noi tranşe de împrumut de 8,8 miliarde de euro, de care Grecia are nevoie pentru a-şi plăti salariile şi pensiile, potrivit Mediafax.
Un ajutor total de 240 de miliarde a fost convenit încă din 2010, pentru a ajuta această ţară să evite falimentul, în schimbul continuării măsurilor de austeritate.
Noua lege a fost adoptată la încheierea unei dezbateri aprinse în Parlament, cu votul a 168 de deputaţi din cei 292 prezenţi. Un număr de 123 de deputaţi au votat împotrivă, în timpul ce unul a votat pur şi simplu "prezent".
Prevăzând disponibilizarea a 15.000 de funcţionari până la sfârşitul lui 2014, dintre care 4.000 în 2013, această lege deschide calea plăţii unei noi tranşe de 8,8 miliarde de euro din împrumutul de 240 de miliarde de euro convenit cu UE şi FMI.
Funcţionarii care vor fi concediaţi sunt cei sancţionaţi pentru corupţie sau incompentenţă, cei determinaţi să iasă la pensie voluntar sau cei ale căror posturi vor fi restructurate după închiderea a zeci de organisme publice.