Ordonanţa de Urgenţă privind modificarea şi completarea Legii 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile ar putea intra în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare, urmând să fie aprobată cu o serie de modificări, a declarat, luni, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă.
‘Intenţionăm să analizăm în Guvern Ordonanţa de Urgenţă privind producerea energiei din surse regenerabile săptămâna viitoare. S-a aflat în dezbatere publică şi am primit multe sugestii pentru modificări, unele bune. Proiectul iniţial va avea unele modificări. Un exemplu este sugestia de a nu monta panouri solare pe terenuri agricole, idee pe care o consider bună’, a spus Constantin Niţă.
Noul proiect de act normativ, lansat de Ministerul Economiei, propune amânarea temporară începând cu 1 iulie 2013 a acordării unui număr de certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs de centrale electrice hidrolelectrice noi cu puteri electrice instalate de până în 10 MW (un certificat verde), de centrale electrice eoliene (un certificat verde), de centrale electrice solare (2 certificate verzi), corelat cu tendinţele constatate din prima analiză de monitorizare a schemei. Recuperarea certificatelor verzi se va face începând cu 1 ianuarie 2017 pentru centralele hidroelectrice şi solare, respectiv începând cu 1 ianuarie 2018 pentru centralele electrice eoliene.
Documentul propune, de asemenea, exceptarea de la aplicarea prevederilor Legii 220/2008 pentru 50% din cantitatea de energie electrică furnizată marilor consumatori de energie electrică cu un consum anual mai mare de 150 GWh.
Proiectul de act normativ prevede introducerea posibilităţii încheierii contractelor bilaterale între micii producătorii de energie electrică din surse regenerabile de energie care deţin grupuri/centrale electrice cu puteri instalate de cel mult 5