Săptămâna Mare, ultima săptămână a Postului Paştelui, numită şi Săptămâna Patimilor, are menirea de a pregăti credincioşii pentru Înviere.
Pentru a simţi bucuria pascală, trebuie să ne pregătim în această săptămână atât sufletul, cât şi trupul, înăsprind postul pe cât ne stă în putinţă, măcar în aceste ultime zile, care sunt şi cele mai importante din post. Postul negru este ţinut în credinţa că Dumnezeu îl va feri, pe cel care posteşte, de toate bolile, îl va face să fie sănătos şi să-i meargă bine tot restul anului, îl va ajuta la necazuri şi nevoi. Săptămâna Mare găseşte pe toată lumea ocupată. Toţi se pregătesc să întâmpine marea zi a Învierii Domnului. În această săptămână se face curăţenie generală în casă şi în curte.
Luni şi marţi, la utrenii, se citesc Evangheliile, care ne aduc aminte de cele din urmă învăţături ale Domnului.
Miercurea Mare ne apropie de Sfintele Paşte, fiecare credincios luând aminte în această zi la două exemple: cel al păcătoasei desfrânate, înstrăinate de Dumnezeu (dar care, aducând în această zi mir şi ungându-L pe Hristos, devine mironosiţă) şi cel al lui Iuda (ucenicul care, deşi apropiat de Domnul, L-a vândut, în aceeaşi zi, pentru treizeci de arginţi fariseilor şi cărturarilor ce voiau să-L ucidă). Gestul lui Iuda a făcut ca, mai târziu, ziua de miercuri să fie declarată zi de post, ea fiind, alături de vineri (ziua în care Iisus a fost răstignit), una din cele două zile ale săptămânii în care creştinii trebuie să postească.
În Joia Mare, oamenii merg la biserică să se spovedească şi împărtăşească. Vopsitul ouălelor în roşu se face în Joia Mare, urmând ca în Sâmbăta Mare să se coacă pasca şi cozonacul, ce vor fi aduse la biserică în noaptea de Înviere pentru a fi sfinţite. Patru lucruri sunt prăznuite în Joia Mare: spălarea picioarelor apostolilor de către Hristos, Cina Domnească la care s-a ins