Este perioada din an in care vanzarile de miei sunt la ordinea zilei. Fiecare crestin vrea sa aiba pe masa de Paste, pe langa alte bucate traditionale, si carne de miel. Insa medicii veterinari atentioneaza ca exista si riscul ca ceea ce punem pe masa sa nu fie intotdeauna la nivelul asteptarilor, sa nu fie un produs sanatos, cu valoare nutritiva.
Potrivit medicilor veterinari, primul criteriu de selectie a carnii de miel este prezenta stampilei Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare. Fara aceasta stampila este clar ca mielul cumparat nu a trecut prin niste verificari care sa ne dea garantia ca vom avea pe masa carne fara riscuri pentru sanatate. Asa ca, evitati sa incurajati comertul necivilizat, direct din sacose, ne spun medicii veterinari.
Pe langa verificarea privind existenta stampilei, cumparatorul de carne de miel trebuie sa acorde atentie si greutatii mielului. „Mieii trebuie sa aiba minim 9-10 kilograme. Sub aceasta cantitate, carnea nu prezinta valoare nutritiva. Contine o cantitate mare de colagen si este indigesta. Cu cat este mai mic cu atat contine mai multe purine care-l fac mai greu digerabil, fiind o optiune foarte periculoasa in special pentru persoanele bolnave de guta sau a celor cu pancreatita”, spune medicul Relu Luncean.
Medicii mai sustin ca nu este indicat sa li se dea copiilor sub 10 ani carne de miel. a carei digestie se face mai greu.
Prin ce deosebim mielul de... caine
Cumparatorii nu trebuie sa accepte miei fara cap si fara extremitatile picioarelor, deoarece in astfel de situatii pot risca sa puna pe masa de sarbatori carne de alta specie decat cea pentru care au platit.
Astfel, carnea de miel sau de ied, precum si organele provenind de la acestea trebuie sa fie insotite de un certificat de sanatate publica veterinara si sa poarte marca de sanatate care atesta ca animalele, carnea si organe