Când Traian Băsescu le-a mulţumit Guvernelor Boc, Ungureanu şi Ponta pentru “performanţele” obţinute, a folosit indicatorul deficitului. Care ar fi scăzut la 2,9%. Daţi-mi voie să folosesc nişte indicatori mai apropiaţi de propria piele pentru a argumenta că nu e vorba de nicio “performanţă”(termenul îi aparţine preşedintelui) în reducerea deficitului. Şi să aduc în discuţie doar situaţia din ultimele luni.
Nu am cunoştinţe despre prea multe mici sau mari afaceri care să fi pornit în această perioadă, care să fi generat taxe, impozite şi ale venituri suplimentare la bugetul de stat (care să compenseze măcar într-o mica parte închiderea a sute de mii de mici afaceri de după 2009). Nici de o creştere substanţială a eficienţei colectării taxelor şi impozitelor. Singurul lucru care a crescut sunt reducerile. Tăierile de peste tot. Chiar şi de la cele mai mici capitole. Acele prevederi legale, de alocare a minim 6% pentru educaţie şi 1% pentru cercetare (din PIB) sunt, de fapt, undeva pe la jumătate. Scandalul din domeniul cercetării, unde sumele acordate prin granturi câştigate anii trecuţi (proiecte aflate, aşadar, în derulare) a traversat Oceanul, până în SUA. Cu 0,00..1% la scăderea deficitului a contribuit şi nerespectarea obligaţiilor pe care Guvernul României (indiferent cine a fost premier, Boc, Ungureanu sau Ponta) şi le asumase!
Cu şi mai mulţi “de zero” după virgulă “ajută” la scăderea deficitului cultura. Prin cea mai recentă sesiune de finanţare, Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN) a împărţit (nu discut acum modul în care a “împărţit”) aproximativ un milion de euro din banii… rămaşi necheltuiţi anul trecut. Au fost ultimii bani, pentru că nimeni nu ştie ce sumă va mai avea la dispoziţie AFCN în acest an, după ce procentul de 2% din încasările Loteriei Naţionale nu mai e direcţionat direct către fond, ci către bugetul de stat, de un