Dacă în cadrul companiei la care lucraţi stocurile au o pondere importantă ca activ în cadrul balanţei, dar nu numai, iată câteva elemente pe care ar trebui să le verificaţi:
• analiza de sfârşit de perioadă (sau de lună): prin care se urmăreşte ca tranzacţiile să fie înregistrate în perioada la care se referă. În acest sens se verifică modul de înregistrare al ultimelor facturi din perioadă şi al recepţiilor, precum şi al facturilor înregistrate în perioada imediat următoare pentru a vedea dacă sunt înregistrate corect, în perioada care trebuie, potrivit Contzilla.ro. Aici este important să fie tratate corect bunurile în tranzit, mai ales la sfârşit de an. De exemplu, dacă societatea X importă bunuri din China, iar sfârşitul de an le găseşte pe drum, se pune problema dacă trebuie sau nu evidenţiate în contabilitate în respectiva perioadă. Aceasta depinde de clauzele contractuale şi condiţiile INCOTERMS care descriu momentul când se face transferul riscurilor de la furnizor la client.
• modul de desfăşurare al inventarului stocurilor şi reconcilierea cu înregistrările din contabilitate, astfel ca fapticul să fie reconciliat cu scripticul. În special, se va acorda atenţie la stocuri de valori mari, cu o pondere mai mare în bilanţ.
• în costul stocurilor se cuprind şi facturile de transport de aceea este important ca şi acestea să fie corect înregistrate.
• produsele finite ridică şi ele anumite probleme fiindcă costul acestora este rezultatul unui proces mai complex de calculaţie. Se poate verifica aici, prin sondaj, pornind de la reţetele de producţie, dacă în costul produsului finit se reflectă corect consumurile de materii prime. În ce priveşte repartizarea cheltuielilor indirecte în costul de producţie este importantă consistenţa şi consecvenţa metodei folosite pe parcursul perioadelor contabile.
• se verifică dacă există elemente de