Fostul preşedinte Emil Constantinescu consideră că exploatarea zăcămintelor de aur de către fonduri de investiţii este o "crimă", pentru că acestea vor fi tentate să foreze în primul rând zonele bogate, crescându-şi astfel preţul acţiunilor la bursă, după care vor lichida şi vor pleca.
"A lucra cu fonduri de investiţii este o crimă. Orice fond de investiţii pe tipurile de rezerve pe care le mai avem, adică aur diseminat, care exploatează în carieră nu vor putea să iasă din această tentaţie. Vor exploata întâi zonele bogate, va creşte preţul acţiunilor la bursă, îl vor lichida, vor pleca şi vor lăsa un dezastru", a afirmat Constantinescu la un spimpozion găzduit de BNR, potrivit Mediafax.
Fostul şef al statului, de profesie geolog, apreciază că pentru a folosi rezervele de aur din solul României, acestea ar trebui acordate prin licitaţii numai primelor trei companii de exploatare de aur din lume, pentru că există o distanţă foarte mare între primele trei şi restul.
Societatea Roşia Montană Gold Corporation este controlată de firma canadiană Gabriel Resources, cu 80,46% din capitalul social, în spatele companiei fiind nume precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz şi Thomas Kaplan.
Gabriel Resources este listată la bursa din Toronto.
Compania vrea să exploateze cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint, la Roşia Montană (judeţul Alba).
Pe de altă parte, Guvernul va crea o nouă companie care se va ocupa exclusiv de proiectul Roşia Montană, operaţiune deja planificată într-un document.
Noua companie, care va fi denumită "Minvest Roşia Montană", va prelua de la Minvest Deva pachetul de 19,3% din acţiuni deţinut la societatea Roşia Montană Gold Corporation, va avea ca obiect principal de activitate servicii anexe pentru "extracţia mineralelor" şi va funcţ