Executivul european va interzice folosirea unor pesticide considerate de cercetători drept principala cauză a scăderii populaţiilor de albine. Potrivit specialiştilor Comisiei, există dovezi ştiinţifice că aceste chimicale, denumite neo-nicotinoide şi folosite în agricultură împotriva dăunătorilor, omoară de fapt albinele şi reduc astfel fertilizarea naturală a diverselelor culturi agricole.
Interdicţia se va face treptat, timp de doi ani, pentru patru tipuri de culturi - porumb, rapiţă, floarea soarelui şi bumbac. Ţările Uniunii Europene şi-au dat însă greu votul pentru acestă măsură, informează corespondentul Radio România la Bruxelles. Conform propunerii CE, va fi restricţionată utilizarea a trei neonicotinoide - clotianidin, imidacloprid şi thiamethoxam - pentru tratarea seminţelor, aplicarea pe sol şi tratarea plantelor şi cerealelor pe care le folosesc albinele.
În lipsa unei majorităţi calificate pentru ca statele membre ale Uniunii să decidă fie pentru, fie împotriva folosirii celor trei pesticide, Comisia Europeană are dreptul să impună restricţiile pe care le propusese anterior şi care vor intra în vigoare de la 1 decembrie anul acesta. Comisarul pentru sănătate, Tony Borg, a declarat într-un comunicat că restricţiile vor fi puse în practică, întrucât la baza propunerilor Comisiei se află studii ale Autorităţii Europene pentru Securitatea Alimentară, care a identificat anumite riscuri pentru sănătatea albinelor în momentul folosirii celor trei pesticide. Comisarul Borg a promis să facă tot ce depinde de el pentru a promova măsurile de protejare a albinelor şi a amintit că albinele sunt vitale pentru ecosistem şi aduc agriculturii europene peste 22 de miliarde de euro anual.
Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Roger White, a explicat care va fi etapa următoare. "După discuţia de astăzi în Comitetul de apel, propunerea de restr