Chef Edgar Buhrs, prezent în România pentru a susţine demonstraţii culinare prilejuite de celebrarea Zilei Naţionale a Olandei (30 aprilie), a vorbit într-un interviu pentru MEDIAFAX despre pasiunea pentru gătit, industrializarea gastronomiei de lux şi educarea gustului culinar al celor mici.
Obişnuit de la o vârstă fragedă cu meşteşugul gastronomic, afacere de familie moştenită de la bunici, Edgar Buhrs a dezvoltat pasiunea gătitului pe care, în timp, a transformat-o în artă. În prezent, el îi învaţă pe copii "să mănânce cu nasul şi cu ochii, nu doar cu gura" şi le dă părinţilor lecţii de design culinar astfel încât micuţii să înveţe să aprecieze şi mai puţin apetisanta varză de Bruxelles.
Despre industrializarea bucătăriei de lux, Buhrs spune că este un pas important, dar încă foarte costisitor. Tot în interviul pentru MEDIAFAX, chef Edgar vorbeşte despre "trucurile" marilor companii alimentare pentru a-şi convinge clienţii că mâncarea produsă de ele este sănătoasă.
Chef Edgar Buhrs este absolvent al şcolii de bucătari din Amsterdam, în perioada studiilor, el lucrând în restaurante precum Dikker & Thijs şi De Gravenmolen, ambele specializate în gastronomia franţuzească. A urmat cursuri de specializare cu John Halvemaan, la Amstel Hotel din Amsterdam, apoi în Franţa. Edgar a gătit la nivel de stele Michelin pe vase de croazieră de lux, iar, începând cu anii '80, a lucrat ca chef în Marea Britanie, în diferite restaurante. Timp de trei ani a susţinut ateliere de gătit la Estate Marienwaerdt, iar, din 2007, a început să îşi dezvolte propria afacere. În prezent, el oferă demonstraţii de gătit pentru diverse companii, dar şi la târguri de profil şi este consilier culinar. Edgar Buhrs este membru al Euro-Toques Olanda, o asociaţie de chefi care se ocupă de conservarea patrimoniului gastronomic.
Prezentăm mai jos interviul integral acordat MED