Sacrificarea mieilor, destinaţi consumului familial în perioada premergătoare sărbătorilor Pascale se va face numai în centrele de sacrificare temporară şi în abatoarele autorizate sanitar veterinar, din judeţul Alba. Carnea de miel obţinută în centrele de tăiere provizorii poate fi comercializată atât la faţa locului cât şi în halele agroalimentare autorizate sanitar veterinar, aparţinând de primăriile din judeţ.
În schimb, este interzisă comercializarea în magazine a cărnii de miel obținută în centrele provizorii de sacrificare. Doar carnea de miel de la abatoarele autorizate sanitar veterinar poate fi comercializată în toate unităţile de vânzare cu amănuntul înregistrate sanitar veterinar din România.
Direcția Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Alba a instruit medicii veterinari oficiali din cadrul circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din judetul Alba şi le-au adus cunoştinţă măsurile care trebuie întreprinse în această perioadă precum şi condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească centrele provizorii de sacrificare a mieilor.
Aceste cerinţe au fost aduse ulterior la cunoştinţă şi primăriilor, care administreaza centrele de sacrificare a mieilor prin intermediul medicilor veterinari.
Pentru efectuarea unor controale în unităţi tip supermarket, târguri şi pieţe agroalimentare, unităţi de procesare, abatoare şi unităţi de vânzare cu amănuntul din judeţ, DSVSA Alban a dispus în perioada 15.04 – 04.05.2013, formarea unor echipe mixte de control formate din câte un reprezentant din cadrul seviciilor de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară, compartiment Siguranţa Alimentelor şi seviciul de Inspecţie şi Control.
În ceea ce priveşte consumatorii, abaterile de la normele în vigoare, înregistrate pe teritoriul judetului Alba, pot fi sesizate la DSVSA Alba, la numărul de telefon 0258/835915 s